in

Plzeňský Prazdroj zkouší kolaborativní roboty. Důležitá je i spolupráce s technickými SŠ

Zašli jsme se podívat do míst, kde se vaří a stáčí legendární pivo. Plzeňský Prazdroj je jedním z nejprestižnějších zaměstnavatelů v České republice. Nahlédli jsme do výroby a zjistili, co udělat pro to, aby tě v pivovaře zaměstnali a o jaké obory tady aktuálně stojí.

Pivo značky Pilsner Urquell je proslulé po celém světě. Najdete ho v regálech supermarketů třeba i v severozápadní Americe. Podle jeho vzoru vaří pivo malé pivovary po celém světě a říkají mu typ Pilsner. Legenda byla v západočeské metropoli založená v roce 1842. Letopočet je vyobrazený i nad historickou branou Plzeňského Prazdroje, za níž se rozkládá rozlehlý areál. Receptura je stále původní, ale do výroby piva promlouvají i moderní technologie.

Opravená brána Plzeňského Prazdroje.

„Ve všech našich pivovarech pracuje 2 tisíce lidí, nepřímo zaměstnáváme dalších 20 tisíc v dodavatelských firmách, zemědělských a dalších odvětvích. Šikovné a technicky vybavené pracovníky budeme potřebovat i v budoucnu, proto lidé vzdělaní v oborech strojní, elektro nebo potravinářství u nás mají a budou mít i nadále široké uplatnění,“ říká v rozhovoru Ivana Jírová, HR manažerka Plzeňského Prazdroje.


Ivana Jírová, HR manažerka Plzeňského Prazdroje

Pivo z Plzeňského prazdroje se pije všude po světě. Kolik hektolitrů ročně vyrobíte?

Plzeňský Prazdroj v roce 2018 v Česku a v zahraničí vyrobil rekordních 11,5 milionů hektolitrů piva, což představuje nárůst o 4 % oproti roku 2017. Na domácím trhu jsme loni prodali 7,2 milionu hektolitrů piva, v zahraničí pak 4,3 milionu hektolitrů.

Známá je hlavně „Plzeň“, ale není jediná, která se u vás vaří. Kolik druhů piva vyrábíte?

Plzeňský Prazdroj vyrábí hned několik značek piv. Patří mezi ně Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel, Excelent, Master, Klasik a Primus. K tomu každý měsíc přidáváme nové čepované pivo v rámci programu Volba sládků. Vedle toho také vyrábíme různé varianty nealkoholického piva Birell a cidery Kingswood a Frisco.

Jak velký je váš roční obrat a kolik v průměru investujete do dalšího rozvoje firmy?

Loni jsme zaznamenali tržby za zboží, vlastní výrobky a služby ve výši 16,5 miliardy korun. Výsledek hospodaření po zdanění byl 4,5 miliardy korun. To vše při zvyšujících se investicích podporovaných mateřskou společností Asahi. Jen loni investice Prazdroje do výroby přesáhly částku půl miliardy korun. Celkové kapitálové investice se v loňském roce vyšplhaly na 1,4 miliardy korun.

Mnohé mladé lidi zkušenost v pivovarnictví láká. Jste otevřeni novým talentům nebo spolupráci se školami?

Spolupráci se školami vždy vítáme a studentům a absolventům v Praze i v regionech, kde sídlí naše pivovary, nabízíme brigády, částečné úvazky, letní stáže nebo stáže během školního roku. A to v různých odděleních napříč firmou, jako jsou finance, HR, komunikace, marketing, obchod i výroba. Studenti na stážích pracují na projektu, nejprve analyzují stávající situaci a poté navrhují vlastní řešení. Pro absolventy pak máme připraveny trainee programy.

Spolupracujete i se školami, které se zaměřují na technické obory?

Ano. V okolí našich pivovarů spolupracujeme s technickými středními školami, například se zaměřením na strojní a elektro obory, i s učilišti, které vychovávají nové zámečníky či elektrikáře. Studentům poskytujeme odbornou praxi podle osnov, které nám dodávají přímo školy. Nejlepším studentům pak nabízíme stálý pracovní poměr. Pivovar Radegast nově spolupracuje například s Albrechtovou střední školou v Českém Těšíně, kde je nově obor pivovarník-sladovník.

Jaké pozice nejčastěji obsazujete mladými lidmi a jaké požadavky na ně máte?

Vždy záleží na odborném vzdělání konkrétního uchazeče. Nabízíme pozice pro absolventy například technických škol, dopravních škol i odborných učilišť. Ve výrobě to jsou nejčastěji pozice odborný operátor stáčecí linky, provozní zámečník, provozní elektronik, pracovník výroby, laborant, skladník, vedoucí směny nebo dispečer.

Pokud někdo z mladých lidí pokukuje po pozici sládka, tak jaké předpoklady a vzdělání by měl splnit?

Ideálně by měl vystudovat Vysokou školu chemicko-technologickou (VŠCHT), a to fakultu potravinářskou a biotechnologickou, obor biotechnologie.

Je něco, co lidi, kteří k vám nastoupí, překvapuje?

Noví zaměstnanci bývají často překvapeni, jak složitý proces vlastně výroba piva je, a co všechno k tomu je zapotřebí. Od výběru nejkvalitnějších surovin – ječmene a chmele, přes vlastní sladovnu, náročný proces vaření, kvašení a ležení až po stáčení a logistiku. Stejně tak bývají překvapení, jak dlouho celý výrobní proces trvá, například u piva Pilsner Urquell to je 5 týdnů od počátku vaření až po chvíli, kdy je pivo připravené ke stáčení.

Mají ve výrobě piva své místo moderní technologie? Používáte robotizaci nebo automatizaci nebo digitální technologie? Jak se budou měnit požadavky na zaměstnance právě s ohledem na moderní technologie?

Při vaření piva dodržujeme původní receptury i postupy, ale pro ulehčení práce i hlídání té nejvyšší kvality využíváme nejmodernější technologie. Výroba se automatizuje, a tím se snižuje fyzická náročnost. Nyní se zaměřujeme také na robotizaci, zkoušíme takzvané KOBOTY, tedy kolaborativní roboty, kteří usnadňují lidem monotónní těžkou práci. Začínáme také s automatizací ve skladech.

Jaké jsou vaše další vize ohledně rozvoje firmy? Očekáváte další růst? Jaké pracovníky budete v horizontu například pěti let nejvíce potřebovat?

V Plzni jsme v roce 2018 rozšířili varnu a tím i varnou kapacitu pivovaru, v Pivovaru Radegast letos stavíme nový sklad i linku na stáčení piva do plechovek. Vznikají tak nová pracovní místa, tím pádem je třeba rozšiřovat týmy. Šikovné a technicky vybavené pracovníky budeme potřebovat i v budoucnu, proto lidé vzdělaní v oborech strojní, elektro nebo potravinářství u nás mají a budou mít i nadále široké uplatnění. V komerční části pak do budoucna vidíme větší zaměření na inovace a práci v projektových týmech.

Pivovar Radegast – stáčírna sudů

Co by měl udělat mladý člověk, student, který by k vám rád na praxi nebo na brigádu?

Na našich webových stránkách i na našich kariérních stránkách na portále jobs.cz je výpis všech volných pozic. Stačí tedy poslat svůj životopis a my se zájemci ozveme.

Jana Poncarová

Foto zdroj: Plzeňský Prazdroj

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading…

0

Comments

0 comments

Česká firma dobyla svět hlasových technologií. Na jejím počátku stál nápad dvou vysokoškoláků…

Techmania: V dětech a mladých lidech probouzíme vztah k objevování